Kort og godt, Ukategorisert

Kneipbrød – en gave fra Gud?

fevaag-oppdatere      |      9. oktober 2015

 

Visste du at kneipbrødet ble opppfunnet av en tysk prest og pioner innenfor den alternative behandlingsformen hydroterapi?

Av Liv Silva Holmesland

Sebastian Kneipp - Wikimedia Commons

Sebastian Kneipp – Wikimedia Commons

Mange av oss forbinder kneipbrød med det aller billigste brødet du kan få tak i butikken. Da jeg var student kunne man for eksempel kjøpe kneipbrød til 5,90 kr på Kiwi. Denne hyggelige prisen reddet mange fattige studenter fra hungersnød. Når økonomien var trang, var det bare å kjøpe seg et kneipbrød og noen bananer. Da hadde man brød og pålegg til alle måltidene den dagen og kaloriinntaket var dermed sikret.

Det vi studenter ikke visste om kneipbrød da, var at dette brødet kanskje var en gave fra Gud? Det har seg nemlig slik at oppskriften ble utviklet av en tysk prest som også var lege, Sebastian Kneip (1821-1897). Han var aller mest kjent for «vannkuren» (Kneipkuren).  Kneipbrødoppskriften ble etterhvert så kjent at bakerier måtte søke om lisens for å få lov til å bake og selge kneipbrød. Baker Hansen i Oslo fikk lisens i 1895. Det blir sagt at det opprinnelige kneipbrødet ble bakt med grovere mel.

Nedenfor finner du en mer moderne oppskrift på kneipbrød fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Kneipbrød

Ingredienser

7 dl skummet melk eller vann

3 ss rapsolje

50 g fersk gjær (1 pakke)

500 g sammalt hvete, grov

2 ts salt

2 ts sukker

500 g sammalt hvete, fin

Fremgangsmåte

  1. Varm melk eller vann til det er fingervarmt, 37 °C. Tilsett olje.
  2. Smuldre gjær i en bakebolle og rør den ut i den lunkne væsken.
  3. Bland først grovt, sammalt mel i væsken sammen med salt
    og sukker, og elt så inn finmalt mel. Elt deigen til den blir smidig og god.
  4. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 30–40 minutter.’
  5. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i to og elt hvert emne godt. Form emnene til avlange brød. Legg dem i smurte 1,5-litersformer. Dekk formene med plast smurt med litt olje.
  6. La brødene etterheve i ca. 30 minutter, eller til deigen begynner å komme opp over kanten av formen.
  7. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann ca. 5 minutter før de er ferdigstekt. La dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl på rist.

O, du som metter liten fugl, velsign vår mat o Gud…. God matpakke!

Kilder:

 

 

 , , ,